Waarom zonnepark Crayestein

Dordrecht wil in 2050 energieneutraal zijn. Alle energie die we dan gebruiken moet duurzaam worden opgewekt. Energiecoöperatie Dordrecht (ECD) draagt met het duurzame energieproject zonnepark Crayestein hieraan bij.

Wij maken Dordt duurzamer

Zonnepark Crayestein is in 2019 gebouwd op de voormalige stortplaats Crayestein in Dordrecht. Zo’n 12.000 zonnepanelen leveren jaarlijks groene stroom voor ruim 1.100 huishoudens. Of kunnen meer dan 800 elektrische auto’s elk 25.000 km per jaar rijden. Dit zorgt jaarlijks voor een CO2-reductie van ruim 2.200 ton. Zo krijgt deze stortplaats een duurzaam tweede leven.

Voormalige stortplaats

Crayestein is een voormalige stortplaats op de Staart, vlakbij het terrein van HVC. Crayestein kent eeuwigdurende nazorg, onder toezicht van de provincie. In Dordrecht krijgen meer voormalige stortplaatsen een nieuw leven. Polder Stededijk is inmiddels een wandelgebied en ook de Derde Merwedehaven wordt een recreatiegebied. Ook voor Transberg is er een marktinitiatief om een zonnepark aan te leggen.

Wethouder Rik van der Linden: “Ik ben blij dat er zonnepanelen op de oude stortplaats Crayestein liggen. Door het terrein de bestemming te geven van een zonnepark, creëren we een nieuwe duurzame plek die bijdraagt aan de vergroening van het eiland. En het mooie is dat alle Dordtenaren kunnen participeren door een certificaat te kopen. Zo worden ze eigenaar van een stukje van het zonnepark.”