Realisatie Zonnepark Crayestein na toekenning subsidie

Ruim 11.000 zonnepanelen
De aanleg van een zonnepark op voormalige stortplaats Crayestein in Dordrecht gaat volgend jaar van start. Dankzij de toekenning van een SDE-subsidie door het Rijk kan dit verduurzamingsproject van Energiecoöperatie Dordrecht (ECD), een samenwerking tussen gemeente Dordrecht en energie- en grondstoffenbedrijf HVC, nu gerealiseerd worden.

Op het terrein komen 11.250 zonnepanelen. Deze wekken jaarlijks ruim 2,9 miljoen kilowattuur elektriciteit op. Dat is vergelijkbaar met het elektriciteitsverbruik van zo’n 950 woningen. Met SDE-subsidie – Stimulering Duurzame Energieproductie – stimuleert het ministerie van Economische Zaken de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening in Nederland.

Wethouder Rik van der Linden (Duurzaamheid en Milieu): “Ik ben blij dat de ECD nu kan starten met de bouw van het zonnepark op Crayestein. Een anders onbenutte stortplaats wordt een nieuwe duurzame plek in Dordrecht. Behalve dat het zonnepark duurzame energie opwekt, zorgt het ook nog eens voor de vermindering van CO2-uitstoot met ruim 1.800 ton per jaar. Samen met de bouw van windmolens, energiebesparing in bestaande huizen en de aanleg van het warmtenet, draagt het zonnepark bij aan de doelstelling van de gemeente om in 2050 energieneutraal te zijn.“
Het is de bedoeling dat inwoners van Dordrecht kunnen participeren in Zonnepark Crayestein. Bijvoorbeeld door een zonnepaneel te adopteren of een aandeel te kopen. De mogelijkheden hiervoor worden nader uitgewerkt.

ECD

Energiecoöperatie Dordrecht is een samenwerkingsverband van gemeente Dordrecht en energie- en grondstoffenbedrijf HVC. ECD heeft als doel om de ontwikkeling en het gebruik van duurzame energie in Dordrecht te stimuleren en daarnaast om energiebesparing te realiseren. Zonnepark Crayestein levert een bijdrage aan deze doelstelling.