Bouw gestart

Zonnepark met 11.700 panelen wekt energie op voor circa 1.000 gezinnen in Dordrecht

Deze week start de aannemer in opdracht van Energiecoöperatie Dordrecht (ECD) met de bouw van zonnepark Crayestein op de voormalige gelijknamige stortplaats van HVC. Op het zonnepark worden ruim 11.700 panelen geplaatst (3,5 hectare). Daarmee wekt het park 3,5 miljoen kilowattuur elektriciteit op, voldoende voor 1.000 gezinnen. Dordtenaren kunnen zelf ook deelnemen in het zonnepark. In het voorjaar 2019 start hiervoor de werving. Het park wordt in april/mei 2019 opgeleverd.

Zonnepark Crayestein is het tweede initiatief voor een zonnepark  in Dordrecht. Wethouder Rik van der Linden is blij: ”Dordrecht wil in 2050 energieneutraal zijn. De ECD is opgericht om Dordrecht te helpen die energieambitie te realiseren. Zonnepark Crayestein levert daar een bijdrage aan. Naast het opwekken van duurzame energie zorgt zonnepark Crayestein ook voor een vermindering van CO2-uitstoot met ruim 2.000 ton per jaar. En inwoners van Dordrecht kunnen gaan participeren.”

Voormalige stortplaats krijgt tweede leven

Crayestein is een voormalige stortplaats op de Staart, vlakbij het terrein van HVC. Uiteraard wordt met de bouw van het zonnepark op de voormalig stortplaats rekening gehouden met de eeuwigdurende nazorg voor de stortplaats. In Dordrecht krijgen meer voormalige stortplaatsen een nieuw leven. Polder Stededijk is inmiddels een wandelgebied en ook de Derde Merwedehaven wordt een recreatiegebied. Op de voormalige stortplaats Transberg wordt momenteel ook een zonnepark aangelegd.